fbpx

Rijtest

Wat is een rijtest

Met een rijtest beoordeelt het CBR of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of u een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal onze deskundige samen met u onderzoeken of uw beperking gecompenseerd kan worden door een training (rijlessen), door technische aanpassingen aan uw voertuig of door een orthopedisch hulpmiddel. Een rijtest is niet hetzelfde als een praktijkexamen.

Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijgt u hiervoor een uitnodiging. Daarin staat of u de test doet in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kunnen we niet beslissen of u rijexamen mag doen of u uw rijbewijs kunt verlengen.

automaat proefles
Wat kunt u verwachten?

Voor de rijtest begint, maakt u kennis met de deskundige van het CBR. Daarna gaat u samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoort u hoe het is gegaan.

Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De rijtestdeskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvangt u schriftelijk van ons.

Autoaanpassingen: Meestal mag u (blijven) rijden. Soms moet u bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen of uw voertuig laten aanpassen. De deskundige van het CBR stelt vast welke aanpassingen voor u noodzakelijk zijn.

Wacht altijd op de beslissing van het CBR over uw rijgeschiktheid, voordat u uw voertuig laat aanpassen. Soms blijkt uit de rijtest dat het niet verantwoord is om te rijden. In dat geval kunt u geen rijexamen doen en geen nieuw rijbewijs aanvragen.

De rijtest wordt afgenomen door een deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of u ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden.

Een rijtest is altijd maatwerk, aangepast aan uw situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’. En soms op een combinatie hiervan.

U betaalt geen kosten voor de rijtest. Wanneer u niet verschijnt of de afspraak wijzigt of annuleert binnen 14 dagen voor de gereserveerde datum, wordt door het CBR aan u het wegblijftarief van € 99,-  in rekening gebracht. Wanneer u een gegronde reden heeft voor het niet verschijnen, wijzigen of annuleren, hoeft u dit bedrag niet te betalen.

U kunt bij ons een lesauto huren met instructeur (verplicht). Dit kost €165,- incl. btw per rijtest. U kunt eventueel ook één of meerdere opfris rijlessen nemen voor de rijtest. Dat kost €59,- per uur. De instructeur wijst u dan op verbeterpuntjes of wijzigingen sinds u uw rijbewijs heeft gehaald. Voor het huren van een lesauto kunt u telefonisch contact opnemen.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Open chat
1
Hallo heeft u vragen? wij antwoorden direct.